Hvordan slipe en skarp egg (med enkelt utstyr)

Narex stemjern med skarp egg

Skrevet av Chris Nerdal

Chris vet at det ikke alltid er nok med regler, instruksjoner og sjekklister. Det er noe immaterielt, levende, i praktisk håndverk som ikke kan beskrives. En slags sjette sans, en magefølelse basert på erfaring. Han hjelper deg med å finne frihetsfølelsen i tanke og handling som kommer med mestring av praktisk håndverk.

14. november 2022

Slik sliper du stemjern, høvelstål, kniver og eggverktøy.

Perfeksjon i sliping er en luksus.

Chris Nerdal

Hvorfor lære å slipe? Jeg husker godt turene mine til ørretelva som gutt. Tunge steg i myra, stanga som pekte mot sakteflytende klart vann, forventningen av sølvblank ørret sprellende i lyngen. Sløv tollekniv som rev opp mer enn den sløyde fangsten. Bare flaks at ikke kniven glapp når man presset på mellom slimete fingre…

Min far lærte meg å bryne. I et forlatt naust ved en fjord i Finnmark viste han meg denne mystiske kunsten. Å dra ei spyttklyse fra langt nedi halsen, treffe brynet med høy presisjon og vinkle eggen et par grader mens han polerte opp begge sider. Aldri hadde jeg hatt skarpere kniv. Lurte jo litt på det der med spyttklysa, var det virkelig nødvendig?

Jeg jakter etter en skarp egg. Jeg har prøvd gamle slipesteiner, nye elektriske slipesteiner, smergel, våtslipepapir, japanske våtslipesteiner, Norske naturslipesteiner, Tsjekkiske naturslipesteiner, keramiske bryner, jigger, diamantbryner, Arkansas oljesteiner, Tormek med jigger, slipepasta, poleringspasta, lærbryneskive for polish, bomullskive for polish, Dremel osv. osv.

Prinsippene med å bryne en egg, å få frem nytt stål slik at det “biter” er en urgammel teknikk. Det handler om å finne sin teknikk, rytme og ikke minst kjenne på når det er godt nok. Det er ingen bakdel å kjenne noen regler og prinsipper før man begynner. Men det viktigste er likevel å få et godt sluttresultat som gjør hverdagen enklere.

Utfordringen for mange er tid; tid til å stoppe opp for å vedlikeholde et eggverktøy. En annen utfordring er alle verktøy og teknikker på markedet og kompleksiteten av disse. Ikke minst hvordan et eggverktøy skal slipes. For håndverkeren er det ofte billigere å kjøpe et nytt stemjern enn å bruke dyrebar tid på å slipe det gamle.

Løsningen fant jeg etter flere år med prøving og feiling for å finne den perfekte egg: Tre diamantbryner og en lærbit med poleringspasta. Med dette utstyret kan jeg skape en skarp egg raskere enn med noe hjelpemiddel, jigg eller maskin. Og det er billig!

 

diamantbryner montert på vannfast kryssfinér
lærbit for polering montert på plate
1000000066

Kjøp diamantbryner.

Diamantbryner avvirker raskere enn slipesteiner, holder seg flate og er enkle å vedlikeholde og ta med seg. De gir en skarp egg med minimal innsats.

Fremgangsmåten er som følger:

  1. Diamantbrynene ligger alltid klare under arbeidsbenken. Jeg tar opp platen med bryner og spenner den fast.
  2. Glem kostbar brynevæske for diamantbryner. Bruk rent vann påført med sprayflaske. (Prinsippet er å vaske unna partikler underveis). Les også hvordan du rengjør et diamantbryne her.
  3. Eggverktøyet føres noen drag over hvert bryne; først #300 hvis det er skadet egg, så #600 for å få frem nytt stål og evt. fjerne riper fra første sliping, så til slutt #1200 hvor jeg benytter mest tid for å polere vekk evt. sliperiper.
  4. En treplate pålimt en lærbit (grov side opp) spennes fast på benken og påføres polish. (Autosol fugerer, men du kan også kjøpe billig polish på f.eks Biltema).
  5. Jeg drar eggen mot meg, i korrekt vinkel, 30 ganger over lærbiten med godt press.
  6. Baksiden av stemjern og høveljern drar jeg på en rett trebit (høvlet) påført polish. Dette for å unngå at læret “runder” eggen.
  7. Jeg tester eggen ved å skyve den mot hårene på armen, hvis den barberer bort hår er eggen skarp nok for meg. (Derav flekker uten hår på armene, jeg lider ikke av sjeldne sykdommer:)

Bonustips! Baksiden av et høvelstål slipes mest effektivt ved å legge en stållinjal på brynet slik at du får et lite løft og slipper å slipe hele baksiden, se bildet ovenfor. Merk at baksiden på stemjern må slipes flatt ellers fungerer de ikke som tiltenkt.

Hele prosessen tar ikke mer enn to-fire minutter pr. eggverktøy. Finhetsgraden etter diamantbryning er ca. #1200, og etter polish en plass mellom #6000-#15000. To-tre drag med høvelen eller stemjernet drar eggen seg ned mot #3-400 uansett. Sannsynligheten for at du merker forskjell på en egg i finhetsgrad #1200 og en egg på finhetsgrad #8000 er svært liten.

Poenget er at perfeksjon i sliping er en luksus som kanskje ikke er nødvendig. For en feinschmekcer kan selve prosessen med å skape en perfekt egg på #30000 virke logisk, men for en som skal tjene til brød og smør er ikke dette fornuftig bruk av tid. Og kundene dine er garantert ikke interessert i å betale for det.

Ikke gå glipp av…

0 kommentarer

Hva mener du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0
    0
    Handlekurv
    Din handlekurv er tomTilbake til butikken