Essensielle Verktøy For Trebearbeiding

sekel a young creative man at his woodworking bench with the su 652a05c8 6d20 4887 a9de 7444ebb08ac1 (1)

Skrevet av Chris Nerdal

Chris vet at det ikke alltid er nok med regler, instruksjoner og sjekklister. Det er noe immaterielt, levende, i praktisk håndverk som ikke kan beskrives. En slags sjette sans, en magefølelse basert på erfaring. Han hjelper deg med å finne frihetsfølelsen i tanke og handling som kommer med mestring av praktisk håndverk.

1. januar 2023

Trebearbeiding er et gammelt og kreativt håndverk som krever et sett med spesielle verktøy. Enten du er en profesjonell trearbeider eller driver med det som hobby, vil du trenge en rekke verktøy for å kunne bearbeide tre på en effektiv og profesjonell måte. Mange av verktøyene i artikkelen er beregnet på overføring av mål (anbefalt video) fremfor å måle nøyaktig og “huske” målene for merking. Her er noen av de essensielle verktøyene du bør ha for å bearbeide tre:

Ansvarsfraskrivelse

Denne artikkelen er forfatterens egne synspunkter. Forfatteren gir råd om verktøy og bruk, men råd er bare et råd og bør kun brukes som grunnlag for å ta dine egne vurderinger. Vi får ikke betalt for å promotere produktene, men vi selger flere av produktene i artikkelen. Disse er håndplukket av forfatteren for å gi veiledning i bruk og bruksområde.

Essensielle verktøy (punktliste)

Essensielle verktøy for trearbeid

Våre anbefalinger er basert på en oppstart uten store og dyre maskiner. Maskiner kan du legge til senere ved behov.

Måleverktøy

De fleste av dere har en tommestokk, et målebånd, lasermåler eller en stållinjal tilgjengelig fra før. Sannsynligvis en snekkervinkel.

Hvilke du bør kjøpe

I tillegg til disse anbefaler vi noe som kalles en kombinasjonsvinke på 12″ eller 300 mm. De kommer i sett som på bildet nedenfor eller som en ren kombinasjonsvinkel med 90 og 45 grader. Denne blir raskt uunnværlig på snekkerverkstedet:

sqac300 square combination 300mm
sqac300 square combination 300mm

Hvorfor du trenger dem

La oss starte med kombinasjonsvinkelen; hvis du aldri har brukt en før kan vi varmt anbefale å prøve. Den benyttes i utgangspunktet til å sette av 90 og 45 graders vinkler. Linjalen er flyttbar langs aksen, noe som tillater at du setter dybde, bredde, lengde og høyde i forskjellige vinkler. Den som vi viser på bildet har alle tre tilsatser montert. Den til venstre for runde gjenstander eller 90 graders utvendige hjørner. Den i midten for å sette presis gradvinkel og den til høyre for 90 og 45 graders vinkel. Bruksområdet er stort, fra å sette vinkler, streke opp dybde, bredde og høyde, finne senter, sette grader og justere sagblad vinkelrett til sagbordet. Sjekke korrekt vinkel på arbeidsstykket, måle lengde, dybde, bredde, høyde og streke opp emner, overføre mål og mye mye mer.

Vi har god erfaring med Teng Tools kombinasjonsvinkel som gir mye verdi for pengene. Erfaringsmessig bør du ikke kjøpe kombinasjonsvinkelen for billig. Regn med å bruke 5-600 kroner opp til 6000 kroner. Kremen av kombinasjonsvinkler er laget av Starrett, USA.

Smygvinkelen kommer godt med når du skal overføre vinkler fra et emne til et annet, eller tilpasse et emne til en vinkel som ikke er vinkelrett.

Vinkel kommer i mange utgaver og du sjekker presisjonen på disse med en rett strek på et arbeidsstykke, snu vinkelen og gjenta streken. Hvis disse er parallelle er vinkelen rett. En vinkel i tre er kanskje uvanlig i dagens industrielle samfunn, men så lenge den er rett gjør den akkurat samme nytten som en proffvinkel i stål.

Merkeverktøy

De fleste har sikkert en blyant eller en penn tilgjengelig fra før. Her er noen nyttige verktøy som gjør jobben enda enklere:

Hvilke du bør kjøpe

Hvorfor du trenger dem

Rissemål i tre med stift er et tradisjonelt verktøy som er uunnværlig. Vi benytter det selv til å kopiere mål og overføre til neste arbeidsstykke. Den egner seg svært godt på langsgående trefibre. Noen ganger benyttes risset som et startspor for å sette an semshøvel til å lage en fals eller en profil.

Rissemål med hardmetallkniv benyttes ofte på tvers av fibrene. Stålhjulet skjærer fibrene effektivt og lager et presist snitt i tre.

Merkekniv benyttes gjerne med vinkel eller kombinasjonsvinkel for å sette et dypere spor i tre. Den føres langs stållinjalen og lager et dypt spor som du kan fordype ytterligere med et stemjern for å lage et startspor for håndsag eller stemjern. Den beste merkekniven er ikke nødvendigvis den dyreste, her er et utmerket alternativ fra Stanley:

Tvinger

Ah, tvinger. Spør en hvilken som helst trearbeider, og de vil fortelle deg at du aldri kan få nok av dem. Når du har kommet i gang, er det et minimum du trenger for å få arbeidet gjort.

Hvilke du bør kjøpe

Min personlige favoritt er klemmene fra Bessey produsert i Tyskland. De er kostbare men får jobben gjort. Du kan også finne solide tvinger på loppemarked, bruktbutikker, forum og på bruktmarkeder. Her er noen alternativer som fortjener en plass på verkstedet:

Hvorfor du trenger tvinger

Når du først begynner med trebearbeid, trenger du tvinger til alt. Holde arbeidet ditt, liming av deler, sluttmontering, en tredje hånd du alltid ser ut til å trenge. Listen blir fort lang.

Men før du går og kjøper et sett med 24 eller flere klemmer fra nærmeste butikk, bør du vite at som nybegynner kan du klare deg med omtrent åtte spesifikke klemmer.

Dine viktigste arbeidshester vil være rørklemmer, som selges i sett. Disse er festet til standardstørrelser av galvaniserte rør som du kan kjøpe på nett eller hos en rørlegger. Dette betyr også at du kan bytte ut rørene for lengre eller kortere lengder, noe som gjør dem nyttige i omtrent alle situasjoner innen trebearbeiding.

Rørklemmer er store og tunge, derfor bør du skaffe deg noen få hurtigtvinger eller skrutvinger. Disse vil dekke de fleste daglige gjøremål i treverkstedet, spesielt inntil du har en anstendig arbeidsbenk og skrustikke. Størrelsen på tvingene vil være avgjørende i forhold til størrelsen på arbeidsstykkene.

Håndsag

Et basisverktøy som alle bør ha tilgjengelig. De fleste kjenner til klassiske håndsager, men her skal vi anbefale noen japanske drasager. Disse sagene dras med lett press istedenfor å skyves, slik som vestlige sager gjør. Resultatet er bedre kontroll, tynnere blad og raskere kutt. En universalmodell uten rygg, som kan kutte på langs og tvers av trefibrene er anbefalt til å begynne med:

Hvilke du bør kjøpe

Hvorfor du trenger en god sag

Disse enkle verktøyene (i mange varianter) ble en gang brukt til alt fra å splitte plank til delikat snekkerarbeid. Mange håndverktøypurister vil anbefale å kjøpe alt fra 2 til 5 håndsager, men for nybegynnere er det rett og slett for tidkrevende, arbeidskrevende og dyrt å gjøre alt med håndverktøy.

Selv om det fortsatt er noen produsenter som lager vakre førsteklasses håndsager, er de fleste billige tradisjonelle sager rett og slett ikke verdt tiden din.

Heldigvis finnes det et unntak, og det kommer fra den andre siden av planeten. Japanske drasager er fantastiske verktøy som gir utmerket resultat. I tillegg er de allsidige og veldig enkle å bruke for nybegynnere, og bladene er enkle å erstatte.

Høvel

De fleste husker sikkert metallhøvlene fra sløyden på skolen. Hvis de ikke var satt opp riktig måtte du omtrent løpe dem gjennom trestykket. Det er ikke nødvendig lenger:

Hvilke høvler du bør velge

Hvorfor du trenger en tresålehøvel

Hvilken høvel som passer til hver sin bruk:

  • Skrubbhøvel til første grovjustering.
  • Sletthøvel for å fjerne sporene etter skrubbhøvelen.
  • Pusshøvel for siste finish, sammen med langhøvel for å rette av overflaten.
  • Utjevningshøvelen blir brukt til siste finish i harde treslag som eik eller når det er knallharde furukvister.
  • Semshøvel for å lage falser, kanter og profiler.

Du kan lese mer om hvorfor jeg foretrekker tresålehøvel i dette innlegget. Når det er sagt er en håndholdt høvel raskere å ta i bruk og fullføre en justering på et arbeidsstykke enn å sette opp en maskin (som også krever stor plass og koster mye penger og støyer), ihvertfall hvis du jobber med småskala produksjon. I tillegg har du fornøyelsen med å bruke kroppen aktivt, høre på musikk eller føre en samtale mens du jobber. Det finnes et utall høvler på markedet og hvis du skal kun velge en, ville jeg valgt en pusshøvel eller en Stanley no. 4 hvis du foretrekker metallsålehøvel.

Et fint tillegg til høvelen er en sikling. Dette er en stålplate som, riktig satt opp, gir en svært glatt overflate.

Ikke overbevist om tresålehøvel enda? Ok da, her er en stålhøvel vi kan anbefale:

Klubbe

En klubbe er et verktøy som fort kan forveksles med bruksområdet til en hammer, men for trearbeid anbefaler vi å la snekkerhammeren ligge. Du vil raskt oppdage forskjellen når du tar i bruk en treklubbe.

Hvilken klubbe du bør kjøpe

Hvorfor du bør kjøpe en klubbe

Forskjellen på en hammer og en treklubbe ligger i vektfordeling, tilbakemeldingen i hånden, lyden under bruk, den ergonomiske utformingen, og at slagflatene sjelden skader verktøy og deler som skal sammenføyes. Treklubber har forskjellig utforming og tyngde, du velger enkelt den som passer til ditt arbeid; store klubber til tyngre arbeid/store sammenføyninger og massive utskjæringer og mindre klubber til lettere arbeid/treskjæring.

I tillegg til en treklubbe bør du ha en universal rekylfri plast/nylonhammer tilgjengelig. Denne bruker du til alt en hammer ville vært brukt til, men fordelen igjen er at en plast/nylonflate ikke skader verktøy eller tre.

Stemjernsett

Et godt stemjern er uunnværlig når du gjør trearbeid. Selv om du driver mest med maskiner, er det alltid et hjørne eller et sted du gjerne skulle ha bearbeidet, og her er et skarpt stemjern suverent.

Hvilket stemjernsett du bør kjøpe

Hvorfor du bør kjøpe et stemjernsett

Et sett med stemjern er ofte billigere enn å kjøpe enkeltjern. Når du har et passe godt utvalg kan du supplere med enkeltjern etterhvert som behovet dukker opp. Et rimelig sett med god kvalitet er fint å ha med i verkøykassa, mens mange foretrekker et penere sett på arbeidsbenken.

Narex stemjern har en utmerket stålkvalitet, men vær klar over at de fleste jern fra Narex er mykere i stålet enn industrielle stemjern fra andre produsenter. Fordelen med et mykere stål er at eggen er lett å sette opp og få barberbladskarp, men samtidig er den mer utsatt for skader. Narex Richter er unntaket, hvor hardheten er hele 62 HrC. Du kan se forsjkjellen på Narex Richter vs Stanley Sweetheart stemjern i denne videoen:

Slipestein

Jeg har tidligere skrevet om min metode for hurtig skjerping av stemjern, kniv og høvelstål. Men de fleste har et bryne tilgjengelig, og det er absolutt nødvendig for å holde verktøyet skarpt.

Hvilken slipestein du bør kjøpe

Hvorfor du trenger en slipestein

Når en egg blir sløv gir det et dårlig resultat, du må bruke mer kraft og det er større sjanse for å skade deg selv og det du jobber med. Et stemjern skal slipes mellom 20-30 grader og baksiden skal være helt flat. Hvis eggen er skadet må den slipes til skaden er borte, dette kan du enkelt gjøre med en metallfil, våtslipestein eller til og med båndpusseren (forsiktig, stålet blir fort varmt).

Diamantbryner har blitt populære, og det med god grunn. De er effektive og gir et godt resultat. Pass på at du bruker olje eller vann når du sliper. Dette for å fjerne urenheter fra slipeflaten. De fleste slipesteiner brukes med vann, og jeg vil anbefale dette til å begynne med, fukt slipesteinen godt før bruk. Mitt oppsett er #180-300 for å fjerne skader, #600 for å fjerne sliperiper og #1200 for å polere opp en god egg. I tillegg kan du bruke lær med brynepasta/voks for å polere eggen, men dette er ikke nødvendig til å begynne med.

Mange velger en Tormek eller lignende slipemaskin med eget system. Disse er kostbare i innkjøp. Jeg vil anbefale å starte med en rimelig stein for å lære å skjerpe selv først.

Håndsirkelsag

En sirkelsag med smalt blad er en utmerket maskin for å komme i gang med trearbeid.

Hvilken du bør kjøpe

Her er utvalget enormt. Tommelfingerregel er å kjøpe en som dekker dine behov. For eksempel:

dhs680 c2l0

Maktia Sirkelsag LXT ®DHS680

m18 fcsg66 121c hero 2

Milwaukee M18 FUEL™ 66 mm Sirkelsag, kompatibel med styreskinne.

dcs572nt 10

Dewalt 18V XR Børsteløs skinnekompatibel sirkelsag 184mm.

Hvorfor du trenger en håndsirkelsag

Batteridrevne maskiner har blitt svært bra og jeg ville valgt en størrelse som gjør at du kan sage dybden du trenger med et drag slik at du slipper å sage fra begge sider. Fordelen med en håndsirkelsag er at du kan bruke den overalt, den tar lite plass og er ganske presis.

Håndsirkelsagen bruker du til å splitte plater, materialer, skråskjære kanter, som dykksag med mer.

En håndsirkelsag erstatter ikke en bordsag, men den er et utmerket prisgunstig alternativ til å begynne med. Bruk en rettholt som du spenner fast eller skinnesystem for å få rette kutt.

Drill

Drill benyttes til å bore og skru, og noen gange frese eller slipe. Erfaringsmessig er dette verktøyet du ikke bør spare penger på.

Hvilken drill du bør kjøpe

dcd701d2 1

Dewalt 12V XR Drill kompakt 2 x 2.0 Ah

1d0c6286 6374 11ea 8107 005056b31774 1600 1066

Festool Cordless drill CXS 2,6

m12 fpd2 602x hero 1

Milwaukee M12 FUEL™ Sub Compact percussion Drill

Håndoverfres

Hvis du lager noe med profiler, og du ikke ønsker å sitte med et stort antall profilhøvler, er håndoverfres et utmerket verktøy. Håndholdte freser gjør en utmerket jobb og spesielt kompaktmarkedet har blitt populært.

Hvilken fres du bør kjøpe

rt0702c c2l0

Makita Overfres RT0702C

cordedcoltvariablespeedpalmrouterkitgkf125cekdyn

Bosch Colt 1.25 HP (Max) Variable-Speed Palm Router

2723 20 2

Milwaukee M18 FUEL™ Compact Router

Hvorfor du trenger en håndoverfres

En overfres er et av de mest allsidige trebearbeidingsmaskinene du noen gang vil eie.

Etter hvert som ferdighetene dine forbedres, kan en fres gjøre enda mer ved hjelp av jigger. Å lage en jigg er en kunst i seg selv, ikke bekymre deg for mye om dette som nybegynner.

Noen freser kommer med noen få grunnleggende fresehoder, men du vil sannsynligvis utvide samlingen din med et sett etter hvert. Et fresebord er et annet flott tillegg, og du kan til og med bygge et hvis du har tid.

Slipemaskin

Det er ikke alt som kan høvles eller brukes en sikling på, da er det fint å ha en maskin som gjør grovarbeidet.

Hvilken slipemaskin du bør kjøpe

sanderget655nboschdyn(7)

Bosch 5 In. Dual-Mode Random Orbit Sander

mid5650202ca

Mirka® DEROS 5650CV EU Ø 125/150 mm 5.0 mm orbit

mid3830201

Mirka® DEOS 383CV EU 70 x 198 mm 3.0 mm orbit

Hvorfor du trenger en slipemaskin

Sliping er en av de mest kjedelige og tidkrevende delene av trearbeidet, og uansett hvor strøkent arbeidet ditt er, må du gjerne pusse litt før du påfører finish.

Sliping gir endel støv, men de nyeste slipemaskinene med støvuttrekk gjennom slipepapiret lar deg slipe tilnærmet støvfritt. Behold uansett støvmasken på for finstøvet som oppstår.

Disse maskinene er litt dyrere enn de fleste setter pris på, men de er såpass effektive, brukervennlige og praktiske at vi ikke ville gått for en billig modell hvis budsjettet er der.

Arbeidsbenk

Denne er selvforklarende, men likevel viktig. Tiden vi lever i gjør at flere ønsker å skape noe selv, eller reparere selv. Men vi har ikke en hel låve til disposisjon lenger. Derfor må vi arbeide der det er mulig; i garasjen, boden, kjelleren, loftet, ja kanskje til og med på kjøkkenet eller i stua?

Hvilken arbeidsbenk du bør velge

Hvorfor du trenger en arbeidsbenk

Behovet for å spenne fast et arbeidsstykke, en benkeflate som tåler verktøy og en rett flate som du kan jobbe på; Alt dette er nyttig når du skal lage noe av tre. I en startfase trenger du ikke mer enn noen tvinger og en overflate i form av et bord eller en benk. Kanskje bare noen bukker? Men senere vil du sette pris på en arbeidsbenk som er tilpasset dine behov, med riktig arbeidshøyde, tilbehør og som er stabil i bruk.

Det ultimate er kanskje en benk du har laget selv, med materialer du har valgt ut og saget selv? Min erfaring er at benken bør være høyere enn det som er tilgjengelig på markedet, noen ganger opptil 20 cm over “standarden” hvis du driver med finsnekring og sammenføyning.

Hvis du søker på nett finner du mange treff på å lage din egen benk. Jeg har selv erfart hvilke løsninger som fungerer, og ofte er det “gjør det selv” som fungerer best. Her er en link til en ressurs som er basert på erfaring, en Record 52 1/2E trearbeiderens skrustikke. som er selve hjertet i en god arbeidsbenk. Disse produseres ikke lenger, men kan kjøpes brukt fra bl.a ebay.co.uk

Se også ressursene fra Paul Sellers om trearbeid og det å bygge sin egen arbeidsbenk.

Lykke til med dine prosjekter!

Ikke gå glipp av…

0 kommentarer

Hva mener du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0
  • Beklager, dette produktet kan ikke kjøpes.
0
Handlekurv
Din handlekurv er tomTilbake til butikken